Nimbus

View Original

Likviditet i påvente av krisehjelp

Tekst: Dorte Bjørnung

Covid-19 har festet et klamt grep rundt næringslivet.

Likviditet og debatten om hvordan regjeringen håndterer og tilrettelegger under og etter i krisetider, er tilspisset. Tidspunktet fremhever også et problem som alltid har vært der; tilgjengeligheten av likviditet for små og mellomstore bedrifter.

At utfordringene for små bedrifter og startups har vært mange er det ikke tvil om. Særlig nå som covid-19 har festet et klamt grep rundt utallige stive nakker. Mangen har bukket under, og andre klamrer seg til det innskrenkede markedet som fortsatt holder hjulene i gang.

For noen handler det om store verdier som de har investert i et selskap i startfasen, og dermed får de problemer når inntjeningen uteblir. Regjeringens redningspakke har for mange vært alfa og omega, mens for andre har det ikke vært mulig å få denne støtten. Driften tilsier at de ikke kan søke.

Vi er avhengige av kunder som gjør sin inntjening på at folk koser seg ute

-Jeg tror det er en del iverksettere som har sett seg nødt til å legge ned driften – enten for godt, eller for en periode.

Dette sier André Anker, gründer og én av to innehavere av spiring.no.

- Skal vi selge spirene til restauranter er vi jo også avhengig av at kunder besøker spisestedene. Når disse legger ned driften, er det jo også selvsagt at ikke vi heller kan selge våre varer.

Det er ikke store summer vi har investert, så for oss er fallhøyden nesten ikke til stede. Men vi ser når vi er ute og markedsfører at det er mange desperate bedriftseiere. Det er flere enn én som har møtt oss med et fortvilet blikk, for så å fortelle oss at de er nødt til å permittere eller si opp folk. Det er store summer det er snakk om, og for bedrifter som da balanserer perfekt er det et slag å få disse beskjedene som regjeringen har gitt det siste året.

Kan ta tid før vi skaper arbeidsplasser for mange

For noen er det slik at de klarte seg fint på den første støtten de fikk fra regjeringen. Men i bølge nummer to er det større skjær i sjøen som gjør at flere går over ende. De har så vidt klart å holde seg flytende gjennom sommeren og første del av høsten. Men da andre bølge slo inn over oss var dette kroken på døra for flere enn ønskelig.

- Det sier seg selv at det vil ta tid før man kommer seg tilbake i et spor der vi kan skape arbeidsplasser for mange.

Jobber med sårbare grupper

André påpeker også at det er en sårbar gruppe som får lide under at det går trådt med kunder:

-Vi jobber jo med tidligere rusmisbrukere, som virkelig trenger å ha et sted å gå til og et virke som holder dem gående. Det er klart det er sårbart når hele dyrkingen stopper opp. Vi kan jo ikke dyrke når restaurantene er nedstengt og ikke er kapable til å ta imot spirene. Våre arbeidstakere er helt klart nervøse for å falle utpå igjen, nå som dagene blir lange med mye innesitting.

- Men vi har også et klart mål om å vokse nasjonalt. Og vi ser helt tydelig et stort potensial når ting er ved normalen og spisestedene har åpent. Med en nasjonal (og internasjonal) medspiller på laget, skal vi ekspandere, med god likviditet. Men det kreves kapital – kapital som vi jobber med å hente inn.

FERD impact startup WORK har tatt oss inn som en av ti oppstartsselskaper som «kjemper» om en pott på 250 000 norske kroner. Utover dette hjelper de oss med å skaffe investorer som forhåpentligvis ser selskapene som en god investering. Da vil de hjelpe oss med det vi trenger, og jeg tror at for de aller fleste vil dette dreie seg om langt mer enn 250 000 kroner.

Det vil altså si at ni av selskapene vil gå ut av programmet uten disse pengene, men det kan være at de står igjen med investorer som er villige til å investere penger i konseptet de har utviklet. Men dette er ikke sikkert. De er avhengige av investorenes velvilje, og – ikke minst – deres holdning til sosiale startups.

Tommy Olsen og André Sjørup Anker i Spiring.no


Heldigvis finnes det løsninger

- Et av de største stressmomentene ved å eie eller drive en småbedrift er mangel på penger, eller likviditet. Aprila Bank har derfor utviklet en kassekreditt tilpasset småbedrifter, der du kun betaler for bruken og betaler tilbake når det passer bedriftens økonomi.

Dette sier Heiki Stengelsrud i Aprila Bank, og videre peker han på kompleksiteten i tradisjonelle lånesøknader:

-Tradisjonelle banker har søknadsprosesser som er tilpasset store bedrifter - med ditto store lånebehov. Dette er tidkrevende, med krav til papirarbeid og fysisk oppmøte. Også skal du vente på svar, lenge. Det er helt klart en uheldig situasjon for de som i kortere perioder mangler penger, og ikke har tid til å sette i gang en omfattende finansieringsprosess. Nimbus regnskap har også innledet et samarbeid med Aprila Bank, for å forenkle denne prosessen.

Både gevinst og tap for samfunnet

Det er mange gode prosjekter som bare blir liggende fordi det er alt for risikabelt å satse i så usikre tider. Samtidig er det akkurat nå man må tenke innovativt. Det er ingen hemmelighet at ombyggingen av tekniske fasiliteter rundt fjern-møter etc, har vært et yndet tema lenge. Men det er først under korona-krisen at gode løsninger er blitt presentert og gjennomarbeidet for bruk. Dette er løsninger som vil ha stor betydning for logistikk og reisedager i årene fremover. Og derfor også ha positiv innvirkning på bedriftens og samfunnets økonomi.

Likviditet - dørstopperen for mange gründere

Bransjeorganisasjoner har også lenge etterspurt relevant og god politikk for mikrovirksomheter og små bedrifter. Undersøkelser viser at byråkratiet er tungrodd og vanskelig, og at det er de små bedriftene som lider mest under den rådende politikken. Rapportering og skjemavelde er noe av det mest frustrerende gründere og bedriftseiere forholder seg til. Å redusere skjemaveldet, samt tenke politisk langsiktig og med forutsigbarhet, kan lette på børen for de små bedriftene. Det kan også gjøre det enklere å starte, omstille og drive sin egen virksomhet.

Men dette alene er ikke nok. Likviditet er som kjent dørstopperen for mange gründere, og hovedårsaken til at flerfoldige gode prosjekter aldri ser dagens lys. I noen tilfeller kan dette kanskje være bra, og om mulig sikre at de som er mest bærekraftig også er de som vinner frem. Men i andre tilfeller kan dette innebære store innovative tap for samfunnet.